Trhy a tržnice v Praze

Zvýrazněné veřejné prostory, ve kterých se odehrávaly denní a týdenní trhy jsou rovnoměrně rozdistribuované po celém tehdejším městě. Vše co člověk potřeboval k životu se muselo pořídit v docházkové vzdálenosti.
Předměty každodenní potřeby se kromě trhů a tržnic daly v menší míře pořídit i v hokynářstvích, přirovnatelných k dnešním "večerkám".

Dřívější trhy a tržnice nahradily supermarkety a hypermarkety. Nabízejí kompletní sortiment globalizovaného zboží pro každého kdo přijde - odkudkoli. Potraviny v nich nakupuje ~ 90 % Čechů.
Paralelně se rozvíjí snaha o zdravý životní styl a společensky odpovědné nakupování lokálních produktů. Odráží ji roustoucí popularita "farmářských" trhů. Jejich periodicita se zvyšuje: z prvních namátkových pokusů, přes měsíční a v současné době týdenní trhy. Po zbytek týdne se nakupuje zase v supermarketu. Je to předpoklad pro stabilní denní trh/tržnici lokálních potravin?
Vltavská nábřeží jsou veřejným prostorem vhodným pro trhy. Produktů ekologického zemědělství přibývá a schází jim odbytiště. Mohla by nábřeží "obsluhovat" plovoucí tržnice/tržiště?

1 komentářů:

domiňik řekl(a)...

ta zelena reka vypada trochu odporne:)

Okomentovat

 

pontonová tržnice na Vltavě – diplomní projekt Design by Insight © 2009